Quantcast
Radio1_v_zivo


Javni shod pred Univerzo
| 5. 12. 2016 14:44
Poziv rektorju
Ključne besede:     Maribor    Univerza Shod
 Medtem ko je Lorenčič obdržal vodilno mesto na rektoratu, sta bila namreč oba prijavitelja kršitev degradirana.
Medtem ko je Lorenčič obdržal vodilno mesto na rektoratu, sta bila namreč oba prijavitelja kršitev degradirana.

FRIDERIK KLAMPFER ; profesor o udeležbi na shodu
PRENESI DATOTEKO
FRIDERIK KLAMPFER ; profesor o udeležbi na shodu

Pred rektoratom Univerze v Mariboru na Slomškovem trgu je danes potekal javni shod, na katerem je okoli 40 zbranih študentov in profesorjev izražalo nestrinjanje z odnosom vodstva univerze do zaposlenih. Rektorja Igorja Tičarja so pozvali, naj zaščiti ugled univerze ter zaposlene na njej, avtorje kršitev pa ustrezno kaznuje.

Shod so organizirali Študentska organizacija Iskra, Kolektiv Pizda! iz Maribora in Ženski lobi Slovenije, ogorčeni zaradi premilega kaznovanja storilca spolnega nadlegovanja in trpinčenja Teodorja Lorenčiča ter reorganizacije delovnih mest v rektoratu univerze, s katero sta bili kaznovani obe žrtvi. 

Izpostavili so predvsem po njihovih ocenah neustrezno ukrepanje rektorja po tistem, ko so v javnost prišli očitki o mobingu in spolnem nadlegovanju zaposlenih na rektoratu. "Zbrani na javnem shodu protestiramo proti neprimernemu in milemu kaznovanju storilca z univerzitetno komisijo potrjenega spolnega nadlegovanja in trpinčenja Teodorja Lorenčiča ter proti reorganizaciji delovnih mest v rektoratu Univerze v Mariboru, s katero sta bili kaznovani obe žrtvi. Takšen ukrep se razume kot kazen za žrtvi, ker sta si drznili o nasilju spregovoriti in se postaviti za svoje pravice," je v govoru izpostavila predstavnica Ženskega lobija Slovenije Metka Roksandić.

Medtem ko je Lorenčič obdržal vodilno mesto na rektoratu, sta bila namreč oba prijavitelja kršitev degradirana. Eden od njiju - Alen Vidonja je po poročanju medijev prejšnji teden vložil izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi.

V današnjem javnem pozivu so zbrani od rektorja zahtevali, da Lorenčiča kaznuje z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, hkrati pa da umakne zasebno tožbo proti predsednici visokošolskega sindikata na tej univerzi Mariji Javornik-Krečič, ki je sledila njenim kritikam na račun rektorjevega ravnanja v tem primeru.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del