Quantcast
Radio1_v_zivo


Stavka zdravnikov
| 8. 11. 2016 13:55
Stavkajo tudi v ZD Celje in v celjski bolnišnici
Ključne besede:     Danijela Gorišek    SB Celje    stavka    zdravniki    ZD Celje    Milan Rajtmajer
 SB Celje
Zaradi stavke zdravnikov bodo morali bolnike prenaročati tudi v celjski bolnišnici.

Danijela Gorišek, Služba za odnose z javnostmi SB Celje
PRENESI DATOTEKO
Obseg dela se bo zaradi stavke zmanjšal.
Milan Rajtmajer, strokovni direktor ZD Celje
PRENESI DATOTEKO
V prvih dneh zaradi stavke zdravnikov ne pričakujem težav.

Zdravniki so danes začeli stavkati. Zato bodo prihodnja dva tedna delali le 40 ur na teden. Če vlada njihovim zahtevam ne bo ugodila, pa nameravajo stavko še zaostriti. Čez dva tedna bodo tako začeli opravljati le še tiste storitve, kot jih v času stavke opredeljuje zakon. To pomeni, da bodo obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov.

 

V Splošni bolnišnici Celje so že ob napovedi stavke pripravili vse potrebno za prilagojeno organizacijo dela v času stavke. V času stavke bo v bolnišnici najprej zagotovljeno delo na urgentnih deloviščih in deloviščih, kjer se izvajajo dejavnosti na področjih, ki so zakonsko opredeljena (otroci do 18. leta starosti ter pacienti, starejši od 65 let, infekcije, poškodbe), nato bo delo organizirano na ostalih deloviščih.

 

Pri takšni organizaciji dela bo po trenutnih predvidevanjih za 30 odstotkov omejeno delo v operacijskih dvoranah, zaradi razpoložljivih timov anestezije, za 20 odstotkov bo zmanjšano ambulantno delo na internističnem ambulantnem področju in za 20 odstotkov na operativnem ambulantnem področju. V skladu z načrtom bo zagotovljeno izvajanje dela na pediatričnem in ginekološkem področju, kjer se bo v manjšem obsegu zmanjšal dispanzerski del programa. Na skupnih področjih bo delo predvidoma potekalo brez motenj. Zaradi okrnjenega dela se bodo čakalne dobe podaljšale.

 

Pred dejanskim začetkom stavke so danes odpovedali le nekaj pacientov, ki so bili naročeni na popoldanski operativni program. Ker se je stavka danes začela, so paciente, katerih obravnava bo zaradi spremenjene organizacije dela odpadla, začeli obveščati. Pacienti, ki obvestila o odpovedi obravnave ne bodo prejeli, bodo kljub stavki zdravnikov obravnavani. V primeru nejasnosti glede obravnave lahko dodatne informacije poiščejo v ambulanti, v katero so naročeni ali na bolnišničnem oddelku, kjer čakajo na poseg. Vsi pacienti, katerih obravnave bodo zaradi stavke odpovedane, bodo dobili nove termine po koncu stavke in bodo obravnavani v najkrajšem možnem času.

 

V Zdravstvenem domu Celje v prvih dneh stavke zdravnikov bolniki posledic še ne bodo občutili, težave se bodo začele, če se bo stavka nadaljevala. Ker zdravniki pomagajo tudi pri delu v Urgentnem centru Celje, to pomeni, da bodo zaradi stavke opravili manj ur v ambulantah Zdravstvenega doma Celje, zato bi lahko že prihodnji teden nekatere ambulante ostale brez zdravnikov. V ZD Celje bi sicer trenutno potrebovali še 3 zdravnike družinske medicine. Če pa bodo sprejeli normative na področju družinske medicine, pa bodo potrebovali še več zdravnikov.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del