Quantcast
Radio1_v_zivo


ZA VAJU: Kako se pobotati, ko v zvezi poči
Radio 1 priporoča | 5. 11. 2016 12:14
Ne pozabita, da sta partnerja in ne tekmeca
Ključne besede:     pari    prepir    zveza    pobotanje    način    nasvet    odraslost    ženska    moški
Ko ne najdeta skupnega jezika je čas za objem

Zveza je sestavljena iz dveh oseb, ki se imata radi, se spoštujeta in sta drug do drugega kar se da iskreni. Če teh temeljev ni, potem zveza kaj hitro začne škripati in na koncu razpade. Pa vendar ta članek ni namenjen razhodom, ampak pobotanju. Ko nastopijo prepiri, ki jim ni moč ubežati, se morata znati obvladati in k stvari pristopiti kar se da odraslo.

 

 

 

1. Štej do 10!


Se ti zdi smešno? Ampak deluje! Sporekla sta se in iz tebe bruha jeza. Izrekla sta si besede, ki bolijo, vajin prepir pa se kar ne želi nehati. Bodi močen, zajemi zrak in štej do 10. Saj si ne želiš v navalu jeze užaliti partnerja z neko močno besedo, ki je v tistem trenutku ne misliš resno, kaj? Posledice so lahko še večje, kasneje pa jih boš obžaloval. Zato štej!2. Najdi z njim skupni signal, ki bo pomenil: STOP!


Kadar se s partnerjem začneta prepirati in nikakor ne najdeta skupnega jezika, je zelo pomembno, da se znata ustaviti in se ne prerekata v nedogled. Skušajta najti skrivnostni signal, ki ga bo izrekel eden izmed vaju in bo pomenil: STOP! Lahko gre za smešno gesto ali besedo, ki vaju bo nasmejala in morda le spravila v dobro voljo. To je predvsem uporabno, če se začneta prepirati v javnosti in zbudita nepotrebno pozornost ljudi.

 

 

 
 

 

3. Ne skušaj ga premagati in zmagati v prepiru


Tekmovanje s partnerjem v prepiranju in v želji, da ga v tem poraziš je absurdno. Moraš se zavedati, da nimaš vedno prav in se naučiti sprejemati tudi njegovo mnenje. Čeprav se čutiš močnega in imaš občutek, da bi ga lahko zabil in utišal, nikar. Navsezadnje gre za osebo, ki jo imaš rad in ne za nekoga, ki ga želiš poteptati. V zvezi ne gre za tekmovalnost, ampak za povezovanje in skupno gradnjo, da sta skupaj najboljša.

 

 

4. Ne prepiraj se z njim za nepomembne stvari, ki kradejo energijo

 


Popolnoma razumljivo in normalno je, da sta si različna ter imata različna mnenja o določenih stvareh. Tvoj partner ni pospravil stanovanja, zadnjič pa je pozabil kupiti kruh - in tako se začne prava vojna. Sledi prerekanje, ki pripelje še do večjega, nato pa je tukaj že pravi kaos. Iz ''pozabljenega kruha,'' se vajin prepir razvije v pravo nočno moro. Besedno bojišče, kjer si vržeta pod nos vse za nazaj in še za naprej. Takrat poskušaj biti odrasel in uporabiti kanček razuma. Odvrzi besedno orožje in spregovori kot razumna oseba. Saj zmoreš!

 

 

5. Objemi ga!

 

Po prepiru je zadnja stvar, ki si jo želiš, da bi si bila s partnerjem blizu kaj šele, da bi se dotikala drug drugega. Pa vendar, se velja spomniti, da pred tabo stoji oseba, ki ti ogromno pomeni in ne želiš, da trpi zaradi nesporazumov. Naj ti ne bo nerodno prositi za objem ali pa ga preprosto objemi ti. Objem lahko v sekundi reši vse in pove več kot tisoč besed. Oba bosta začutila olajšanje in občutek neizmerne sreče, da imata drug drugega.6. Naj ti ne bo nerodno začeti s tem: ''Bi se lahko prosim pogovorila …''

 


Spomni se, kaj so ti govorili starši o zvezah in o nesporazumih. Včasih so se ljudje znali pogovarjati in zadevi priti do dna takoj. V današnjih časih pa se kujamo, gojimo zamere in se izogibamo pogovoru, ki se nam zdi nesmiseln. Zato skušaj partnerja včasih razumeti in se ga ne boj vprašati, kako čuti in zakaj sta prišla do prepira. Najdita skupno besedo in se poslušajta. Ne poteptajta stvari pod sabo, ampak jih razčistita, da ne ostanejo zakopane in privrejo na dan, ko bo najmanj potrebno. Takrat bo še huje.

 


 

 

 

7. Nič ni narobe, če zaspiš jezen

 

Verjetno si večkrat slišal, da ni dobro zaspati jezen, a ni vedno tako. Nič hudega, če zaspiš jezen in razmišljaš o vajinem prepiru. Res, da morda ne boš najbolje spal, a zagotovo boš dodobra premislil, kje si ga polomil in si dal čas za razmislek. Zjutraj, ko se boš zbudil te bo jeza že minila. Nato pozabi na trmo, naredi korak, se mu opraviči in ga močno objemi. Verjemi, obrestovalo se bo!

 

 

8. Poskušaj uporabiti malce humorja

 

Si dovolj močen, da lahko prepir začiniš z malce humorja? No, saj veš, da je smeh pol zdravja in tudi, ko se ne marata najbolj ne škodi. Že čisto nedolžna šala ali smešna beseda bo pomagala pri vajinem odnosu. Če ti ni do zbijanja šal, pa bodi vsaj tiho in premisli, preden zopet izustiš kakšno nepotrebno neumnost ter zganjaš nepotreben prepir.

 


9. Dobro je, da poznaš svoje meje

 

Da pride do prepira, sta vedno potrebna dva. Zato je dobro, da poznaš svoje meje in ne zganjaš nepotrebnega kaosa, ki posledično vplete tudi partnerja. Odrasel si in prav je, da znaš sprejeti svojo odgovornost in priznati napako. Ne pusti si, da prekoračiš mejo zdravega razuma in storiš z besedami dejanja, ki jih partner dolgo ne bo pozabil ali še huje ti nikoli oprostil. Premisli!

 

 

10. Ne začni s starimi zamerami

 

V preteklosti sta se skregala zaradi neke neumnosti, se nato pobotala, o tem pogovorila, ti pa zopet to staro zadevo pogrevaš, vlečeš na plano in partnerja s tem utrujaš. Res misliš, da boš s tem kaj dosegel? Motiš se. Pusti tisto v preteklosti, saj je že večkrat prežvečeno ter nima smisla. Naredil si boš še večjo škodo ali celo zamero, ki bo ostala v vajini zvezi zapečatena.

 

 

 

 

11. Ne ignoriraj!

 

Najbolj boleča stvar, ki jo lahko narediš partnerju je, da ga ignoriraš. Ne oglašaš se mu na telefon, delaš se kot da ga ni in ga skušaš izbrisati iz življenja za nekaj časa. Ne počni tega, sploh! Kajti ne bo večno prenašal tega in ti bo drugič vrnil. Tako bosta oba tavala v krogu in si vračala ter se na koncu razšla.

 

 

12. Kaj pa seks?


Je sploh potrebno še kaj napisati? Preprosto se utišajta tako, da skočita med rjuhe. Ker bosta še vedno polna jeze in nabita z odvečnim adrenalinom, bi znalo biti prav noro. Samo ne pretiravajta, da se kdo ne poškoduje ;)

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del