Quantcast
Radio1_v_zivo


Vozniki bodite pozorni na pešce
| 20. 10. 2016 9:29
V jutranji prometni nesreči v Šaleku je umrla 45-letna peška
Ključne besede:     Vozniki    pešci    peška    smrt    prometna nesreča    Šalek
 policija
45-letna peška je danes v Velenju umrla na prehodu za pešce.

Danes zjutraj sta se zgodili prometni nesreči, v katerih sta umrla peška in pešec. V obeh primerih je bilo udeleženo kombinirano vozilo.

Najprej v Velenju ... 

Danes okoli 6.20 ure se je na prehodu za pešce v Šaleku v Velenju zgodila prometna nesreča, v kateri je umrla 45-letna peška. Ta je na prehodu za pešce prečkala vozišče, vanjo pa je trčil 34-letni voznik kombiniranega vozila, ki je vozil iz smeri Slovenj Gradca proti Velenju. Peško je nato odbilo še v osebno vozilo, s katerim je iz smeri Velenja pripeljal 35-letni voznik. Peška je zaradi poškodb umrla na kraju nesreče.

 

Med letošnjimi sedemnajstimi smrtnimi žrtvami prometnih nesreč na območju Policijske uprave Celje sta bili dve peški.

... potem še v Mengšu

Kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, obravnavajo prometno nesrečo kombiniranega vozila in pešca v Mengšu, v kateri je pešec za posledicami poškodb na kraju umrl. Zaradi ogleda kraja prometne nesreče je bila Slovenska cesta pri bencinskem servisu zaprta približno tri ure.


Prepričajte se, ali so se vozila tudi dejansko ustavila


Ob tem policija opozarja, da so pešci v jesenskih in zimskih dneh, ko je vidljivost zmanjšana zaradi teme in slabših vremenskih razmer, med najbolj ogroženimi prometnimi udeleženci. Pogosto so žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, veliko nesreč pa se zgodi tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. Zlasti starejši so največkrat žrtve prometnih nesreč zaradi svojih napak ali ker kršijo cestnoprometne predpise.

 

Pešce zato policisti še posebej opozarjajo, naj se kljub prižgani zeleni luči na semaforju ali prečkanju ceste na prehodu, vedno prepričajo, ali so se vozila tudi dejansko ustavila. Poskrbijo naj, da bodo v prometu čim bolj vidni. Nosijo naj svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo njihovo vidnost, na primer odsevne trakove in kresničke. Upoštevajo naj prometne predpise, cesto naj prečkajo na označenih prehodih za pešce, v semaforiziranih križiščih ob zeleni luči, hodijo naj po pločnikih oziroma ob levem robu vozišča.

 

Vozniki naj bodo na pešce v tem času še posebej pozorni. Odstopijo naj jim prednost, hitrost svoje vožnje prilagodijo razmeram in dosledno upoštevajo hitrostne omejitve. Na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, tako pred šolami kot v naseljih, naj vozijo še posebej previdno. Zunaj naselij pa naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del