Quantcast
Radio1_v_zivo


Vlada o Beli krajini
| 15. 9. 2016 17:04
Potrdili traso daljnovoda do Črnomlja in direktorja KP Kolpa
Ključne besede:     Vlada    daljnovod    Kočevje    Črnomelj    Grabrijan
 Simbolna fotografija
Simbolna fotografija

Vlada se je na danšnji seji seznanila s predlogom najustreznejše variante, ki je proučena v gradivu »Študija variant s predlogom najustreznejše variante za daljnovod 2 x 110 kV daljnovoda Kočevje –Črnomelj«, in kot najustreznejšo potrdila severno varianto A.

 

Trasa poteka od obstoječe RTP Kočevje na severnem obrobju Kočevja proti jugovzhodu po pobočju Kočevske Male gore vzdolž ceste med Kočevjem in Koprivnikom. Območju Koprivnika se izogne po južni strani, nato se na območju Bukove gore usmeri proti severovzhodu in severno od Rodin spusti na belokranjski ravnik. Trasa nato poteka mimo Sel pri Otovcu, Lokev in zaselka User in prek gozdnega območja nadaljuje do RTP Črnomelj na Svibniku.

 

Svojo odlčitev so utemeljili: »Glede na vztrajanje zahtev krajanov po izvedbi kablovoda je investitor Eles v letu 2015 na pobudo civilne iniciative proučil tudi možnost poteka posameznih odsekov daljnovoda kot podzemni vod. V elaboratu je predstavil tehnično in ekonomsko analizo, ki obravnava primerjavo nadzemnih variant in podzemnih potekov tras na območju Belokranjskega ravnika. Iz analize izhaja, da ekonomski razlogi izrazito kažejo v korist nadzemnih tras, poleg tega pa so izpostavljene tudi tehnične slabosti prehodov daljnovoda iz nadzemnega voda v podzemni vod ter poteka kablovodov, in sicer predvsem z vidika zmanjšane zanesljivosti obratovanja.«

 

KP Kolpa bo še naprej vodil Grabrijan

 

Vlada je izdala odločbo, s katero je imenovala Borisa Grabrijana iz Adlešičev na mesto direktorja Javnega zavoda Krajinski park Kolpa, za dobo štirih let, in sicer od 17. 9. 2016 do najdlje 16. 9. 2020, z možnostjo ponovnega imenovanja.

 

Grabrijan je bil izbran kot najprimernejši kandidat na javnem razpisu in izpolnjuje vse pogoje. Tudi Svet javnega zavoda mu podal pozitivno mnenje. Grabrijan je kmetijski inženir živinorejske smeri in že od leta 2007 vodi KP Kolpa.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del