Quantcast
Radio1_v_zivo


Prodaja Marifarma še buri duhove
| 10. 8. 2016 8:00
Številne napačne odločitve preteklosti
Ključne besede:     Marbraf    občina    napake
 Zaposleni si lahko  zaenkrat oddahnejo.
Zaposleni si lahko zaenkrat oddahnejo.

Župan MO Maribor Andrej Fištravec o Marifarmu.
PRENESI DATOTEKO
Župan MO Maribor Andrej Fištravec o Marifarmu.

Na zaključen prodajni postopek donedavno občinskega mariborskega farmacevta Marifarm, ki ga je največja upnica in nekaj dni tudi lastnica NKBM v ponedeljek dokončno prodala ukrajinski družbi Arterium, se je odzval župan Andrej Fištravec. Čeprav pozdravlja prihod novega lastnika, spominja tudi na številne napačne odločitve v preteklosti.

Kot je dejal, so napačne odločitve v preteklosti pripeljale do oškodovanja mesta za najmanj 33 milijonov evrov, ki bi jih lahko uporabili za financiranje nedokončanih projektov. Pri tem je za vse skupaj obtožil nekdanjega direktorja Milana Pukšiča in svoja županska predhodnika.

Ob tem se je Fištravec obregnil ob zgodovino celotne zgrešene investicije, ki je po preračunih mariborske občine davkoplačevalce stala najmanj 33 milijonov evrov. Zelo konkretno je pokazal na nekdanjega direktorja zavoda Mariborske lekarne, prokurista Farmadenta in prvega direktorja Marifarma Milana Pukšiča, pa tudi na bivša župana Borisa Soviča in Franca Kanglerja. "Ne morem se strinjati s tezo župana Miklavža Lea Kremžarja, da sta glavna krivca za zgodbo Mestna občina Maribor in Nova KBM. Krivda je vedno individualna in v tem primeru precej jasna. Največji krivec za zgodbo je nedvomno Pukšič, odgovornost pa nosita tudi Sovič in Kangler. Prvi zato, ker je dovolil veliko kopičenje prostih sredstev v sistemu Lekarne in ni poskrbel, da bi ti presežki bili preneseni v občinski proračun. Dovolil je dokapitalizacijo Farmadenta za namene Marifarma in s tem začetek projekta. Drugi pa je s pomočjo svojih kadrov, ki bi morali nadzirati sistem, to v najboljšem primeru opustil, v najslabšem pa aktivno sodeloval pri gradnji preko MTB. V to sodijo še vsi člani sveta zavoda Mariborske lekarne od leta 2006 do leta 2013," še sporoča aktualni župan.

Prepričan je, da zaposlenim na dolgi rok ni potrebno skrbeti za njihovo usodo, ob tem pa upa, da bodo birokratski postopki, ki nove lastnike čakajo, preden lahko začnejo s proizvajanjem svojih zdravil, čim krajši.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del