Quantcast
Radio1_v_zivo


Na občini Šentrupert kriminalisti
| 28. 7. 2016 12:43
Preiskovali naj bi več kaznivih dejanj, pridržali še niso nikogar
Ključne besede:     Kriminalisti    preiskave    občina Šentrupert    
Župan Rupert Gole na včerajšnji seji občinskega sveta
Župan Rupert Gole na včerajšnji seji občinskega sveta (Foto: Občina Šentrupert)

Novomeški kriminalisti na podlagi sodne odredbe opravljajo hišne preiskave v stanovanjih in poslovnih prostorih na desetih lokacijah, vse so na območju novomeške policijske uprave. Kot je pojasnila Alenka Drenik, so kriminalisti predkazenski postopek začeli že lani, danes pa zbirajo dokaze za utemeljen sum več kaznivih dejanj – zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, oškodovanja javnih sredstev, goljufije na škodo evropskega denarja, zlorabo položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Na delu je 30 kriminalistov in policistov, do tega trenutka pa še nikogar od preiskovanih oseb niso pridržali.

 

Potrditev, da gre res tudi za preiskavo na občini Šentrupert, smo dobili v pisni izjavi župana Ruperta Goleta. Zapisal je: »Zasegli so dokumentacijo v zvezi z gradnjo Lesno predelovalnega centra Puščava. Nosilec LPC Puščava pa je sicer podjetje Ahouse, ki je s strani občine Šentrupert pridobilo stavbno pravico. Več informacij bomo posredovali v prihodnjih dneh."

 

Iz javno dostopnih podatkov pa je razvidno, da je med ustanovitelji podjetja Ahouse, ki je sicer že v stečaju, tudi občinsko podjetje Energetika Šentrupert. Podjetje Ahouse d.o.o. naj bi bilo ustanovljeno kot mikro podjetje s sedežem na podeželju, ker so tako zahtevali pogoji razpisa Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja za sofinanciranje primarne predelave lesa. Podjetje je na javno objavljeni nameri za ustanovitev stavbne pravice za projekt izvedbe Lesno predelovalnega centra Šentrupert le to pridobilo, kar je bil pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja in kandidaturo na razpisu.

 

Občina Šentrupert je sicer zelo znana po Deželi kozolcev in uspešna, saj je lani prejela "Zlati kamen" kot razvojno najbolj prodorna mala občina. V utemeljitvi je bilo takrat zapisano: "Občina Šentrupert namreč dosledno uresničuje ambiciozno razvojno vizijo in se razvija v smeri prve energetsko samozadostne občine v Sloveniji. Med drugim so ustanovili javno podjetje Energetika Šentrupert, ki je pred slabim letom zgradilo kotlarno za ogrevanje celotnega kompleksa zaporov na Dobu z lesnimi sekanci. Postopno naj bi tako omogočili daljinsko ogrevanje za celotno občino. Na območju nekdanje vojašnice v Puščavi bo zrasel Lesno-predelovalni center Šentrupert. S tem se bo krog samooskrbe zaprl: v centru bodo predelovali les iz domačih gozdov, odpadki pa bodo namenjeni za proizvodnjo energije in ogrevanje. In s prihranki na račun energije bo občina lahko spodbudila dinamični razvoj na drugih področjih.«

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del