Quantcast
Radio1_v_zivo


Brutalen video: Zakaj ne smeš NIKOLI pustiti otroka v avtu
Radio 1 priporoča | 12. 7. 2016 12:49
Nikoli, ampak res nikoli, niti ko se ti mudi NE naredi tega - sploh sedaj v vročini
Ključne besede:     brutalen video    otroci    avto    vročina
NIKOLI ne puščaj otroka v avtu.

Kratek in poučen film "Ena odločitev" je posnet  z namenom, da bi ozaveščal starše o tem, da NE SMEJO NIKOLI puščati svojih otrok samih v avtomobilih. Voditeljica na Radiu 1, Ivjana Banić, se je lansko poletje dobesedno razbesnela, ko smo v informativnem programu poročali o neodgovornih starših, ki so svoje otroke pustili v razgretih avtomobilih—poslušaj TUKAJ (klik).

 

Vsako leto smo priča tragičnim primerom, ko starši pustijo svoje otroke zaklenjene in same v avtomobilih, ko samo "skočijo" na hitro v trgovino ali pošto ... To je zelo nevarno zaradi ugrabiteljev pa tudi zaradi vročine, ki je te dni zajela svet. Temperatura v avtomobilu se lahko v samo 10 minutah povzpne tudi za 20 stopinj Celzija. Torej, če je zunaj 26 stopinj Celzija, je lahko čez 10 minut v zaprtem avtomobilu temperatura tudi 32 stopinj Celzija, čez 20 minut pa kar 45.

 

Če pa je zunaj tako vroče, kot na primer danes, se temperatura v zaprtem avtomobilu lahko povzpne tudi do 50 stopinj Celzija, v samo nekaj minutah. Ne pomaga veliko niti to, če avtomobil parkiraš v senci, ko je zunaj tako vroče. 

 

Pri otrocih telesna temperatura raste 3-5 krat hitreje kot pri odraslih, saj je pri njih termoregulacija slabša. Otroci se zelo znojijo in dobesedno gorijo v pripetih avtosedežih zaklenjenega avtomobila. Telesna temperatura jim lahko zraste tudi na 39 stopinj Celzija, zraste jim tudi pulz, postanejo nemirni, zmedeni, otopeli, posledično čutijo vrtoglavico, glavobol in počasi padajo v nezavest. 

 

Vročina lahko poškoduje njihove vitalne in možganske funkcije. V pregretem avtomobilu je dovolj samo 15 minut izpostavljenosti vročini, da otrok doživi doživljenjske poškodbe na možganih ali ledvicah. Ko telo doseže temperaturo 40 stopinj, notranji organi počasi začnejo odpovedovati. Pri temperaturi 42 stopinj Celzija pa otrok lahko tudi umre, poročajo avtorji filma.

 

 

Poglej v videu, kaj se lahko zgodi otroku, če ga pustiš v ročem in zaklenjenem avtomobilu: 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del