Quantcast
Radio1_v_zivo


Iz odpadkov bo gorivo
| 6. 7. 2016 21:45
Kostak Krško odprl linijo za proizvodnjo alternativnih goriv
Ključne besede:     odpadki    goriva    Kostak    nova linija
 Vrvico so prerezali Miran Stanko, Irena Majcen in Miljenko Muha.
Vrvico so prerezali Miran Stanko, Irena Majcen in Miljenko Muha.

V Centru za ravnanje z odpadki v Spodjem Starem Gradu so odprli novo linijo, na kateri bodo izdelovali goriva iz nenevarnih odpadkov, ki jih ni mogoče drugače uporabiti ali reciklirati. S tem bodo bistveno prispevali k zmanjševanju količine odloženih odpadkov in k pridobivanju novih virov energije, je povedal predsednik uprave Miljenko Muha. S tem tudi zaokrožujejo celovit sistem ravnanja z odpadki, leta 2012 so tam postavili sodobno sortirnico, lani so naredili še pokrito kompostarno.

 

Naložba je vredna 2,5 milijona evrov in so jo pokrili z lastnim denarjem. Kapaciteta proizvodnje je 30 tisoč ton letno, okoljsko dovoljenje imajo za 22 tisoč ton letno. Alternativna goriva, ki jih uporabljajo predvsem v cementarnah, prodajajo v Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji, na Madžarskem in Slovaškem.

 

Muha je še poudaril, da je ponosen, ker je nova linija plod dela in znanja njihovih zaposlenih v sodelovanju z izvajalci. V zadnjih štirih letih je delo dobilo 55 ljudi, v novem obratu trenutno šest, zaradi povečanega obsega dela pa ima delo 12 ljudi.

 

Ob tej priložnosti je Muha s krškim županom Miranom Stankom podpisal tudi koncesijsko pogodbo za opravljanje gospodarskih javnih služb v občini za naslednjih osem let, sedanja pogodba se namreč letos izteka.

 

Svečanega dogodka se je udeležila tudi ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, ki je Kostaku čestitala za novo pridobitev, vsem zaposlenim pa se je tudi zahvalila za delo, ki so ga opravili v času begunske krize, ko so čistili zbirne centre in odvažali odpadke.

Za tem si je ministrica MAjcnova ogledala še bližnje gradbišče za urejanje poplavne varnosti in akumulacijskega bazena za hidroelektrarno Brežice. Država je namreč zagotovila 40,7 milijona evrov, kar bo letos zadostovalo, da Infra dokonča izgradnjo akumulacijskega bazena in ga novembra napolni do kote, ki je potrebna, da bodo v elektrarni lahko testirali opremo.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del