Quantcast
Radio1_v_zivo


Zbiranje nevarnih odpadkov
| 27. 6. 2016 10:53
Na varno so spravili dobrih 40 ton nevarnih odpadkov iz gospodinjstev
Ključne besede:     Simbio    nevarni odpadki    Dobje    Vransko    zbiranje na terenu
 nevarni odpadki
Akcija zbiranja nevarnih odpadkov s premično zbiralnico na terenu bo ponovno potekala jeseni.

Akcija zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev na terenu, ki so jo v družbi Simbio organizirali od 9. maja do 3. junija, je končana. Na varno so v 12 občinah spravili 40.300 kilogramov nevarnih odpadkov, kar je štiri tone več kot lani.

 

Rekordnih 19.100 kg oziroma skoraj polovico nevarnih odpadkov (47,4 %) predstavlja odpadna električna in elektronska oprema, in sicer razni telefoni, televizorji, tiskalniki, glasbeni stolpi, likalniki, sesalniki, opekači in kavni avtomati. Sledijo odpadna motorna olja z nadpovprečnimi 5030 kg in skupina, ki jo sestavljajo premazi, lepila in smola, s 4789 kg. Še vedno je veliko tudi jedilnega olja in maščob (3000 kg) ter embalaže, ki je vsebovala nevarne snovi (npr. plastenke barv in fitofarmacevtskih sredstev), in sicer 1844 kg. Po teži so si precej blizu baterije (960 kg), čistila (928 kg) in zdravila (918 kg). V manjših količinah so strokovno usposobljeni delavci prevzeli od ljudi še pesticide (667 kg), pršila (689 kg), oljne filtre (559 kg), topila (486 kg) in fluorescentne cevi (456 kg).

 

Glede na količino nevarnih odpadkov na prebivalca so največ odpadkov v času akcije zbrali v Dobju, najmanj pa na Vranskem.

 

Nevarne odpadke iz gospodinjstev lahko ljudje pripeljejo tudi v zbirne centre izvajalca javne službe. Poleg tega lahko odpadne baterije ali akumulatorje prepustijo trgovinam in proizvajalcem le-teh, zdravila lekarnam, električno in elektronsko opremo pa prepustijo ob nakupu nove na prodajnem mestu.

 

Potem ko strokovnjaki Simbia prevzamejo nevarne odpadke, jih razvrstijo glede na njihove lastnosti, zato da bi preprečili nepredvidene reakcije med različnimi snovmi. Nevarni odpadki iz gospodinjstev se nato začasno skladiščijo v skladišču Regionalnega centra za ravnanje z odpadki Celje. Iz prehodnega skladišča se nato predajo specializirani organizaciji, ki je registrirana za zbiranje in odstranjevanje nevarnih odpadkov. Nekatere odpadke predelajo v sekundarno gorivo za cementarne (olja in razredčila), nekatere sežgejo (zdravila, sredstva za zaščito rastlin), kisline nevtralizirajo, baterije pa predelajo.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del