Quantcast
Radio1_v_zivo


Divjal skozi Bitnje - namesto 50 je vozil 113 km/h!
| 24. 5. 2016 9:45
Prehitra in nevarna vožnja skozi naselje
Ključne besede:     policija    Kranj    Bitnje    hitrost    vožnja
Foto PU Kranj

Gorenjski prometni policisti so prejšnji teden zaradi prehitre in posledično tudi nevarne vožnje v okolici Kranja obravnavali voznika osebnega avtomobila, ki je najvišjo dovoljeno hitrost v naselju prekoračil za več kot 50 km/h. Skozi naselja Spodnje, Srednje in Zgornje Bitnje je več kot 1,5 km vozil s povprečno hitrostjo skoraj 113 km/h, vmes pa je na tej razdalji s še višjo hitrostjo v dveh manevrih prehitel tudi osebni avtomobil in avtobus.

Kot pojasnjujejo na PU Kranj, je ta voznik vsako sekundo pri povprečni hitrosti 113 km/h prevozil približno 30 metrov, za ustavljanje pa bi v idealnih pogojih potreboval okoli 100 metrov, kar je v naseljih bistveno preveč, saj so nesreče zelo pogoste že pri precej nižjih hitrostih. Prav tako v nevarnosti voznik na taki cesti pri tej vožnji ne bi imel praktično nobene možnosti, da bi se lahko varno ustavil ali pravilno reagiral, v primeru trčenja s pešcem ali voznikom katerega koli enoslednega vozila (kolesar, mopedist, ...) pa bi se taka nesreča skoraj zagotovo končala tragično.

Po nekaterih podatkih je že pri trku s hitrostjo 64 km/h verjetnost za smrtne poškodbe pešca 90-odstotna, udarec vozila v telo pri hitrosti 110 km/h pa približno enak padcu z višine skoraj 50 metrov - zgornja meja hitrosti vozila, ki pešcu še daje možnost za preživetje je 50 km/h, kar je tudi najvišja dovoljena hitrost vožnje v naselju.

Vožnja po omejitvah, ki je tudi prilagojena stanju in razmeram na cesti, je zato nujna, počasneje pa je varneje.

Zaradi prekrška so prometni policisti proti vozniku včeraj na pristojno okrajno sodišče vložili nujni obdolžilni predlog. Za prekršek se voznik kaznuje z globo 1.200 eurov in sankcijo 18 kazenskih točk.