Quantcast
Radio1_v_zivo


Prvo branje proračuna MOM
| 1. 4. 2016 10:10
Opozicija s številnimi pomisleki
Ključne besede:     MOM; proračun    prvo branje
 Drugo branje je predvideno za 21. april.
Drugo branje je predvideno za 21. april.

Mariborski mestni svetniki so po dolgi razpravi opravili prvo branje predloga občinskega proračuna za letos. Kljub številnim pripombam iz vrst opozicije je osnutek v prvem branju podprlo 23 mestnih svetnikov, nihče ni glasoval proti.

Predlog proračuna predvideva dobrih 97,5 milijona evrov odhodkov in nekaj več kot 88,5 milijona evrov prihodkov. Luknjo bodo krpali z dodatno zadolžitvijo v višini 7,6 milijona evrov, pet milijonov evrov pa prenesli iz preteklih let.

Opozicija je imela glede predloga proračuna številne pomisleke, posebej glede dodatnega zadolževanja. "Kam je šel kredit, ki je bil za Vrtec Pekre vzet že lani?" je vprašal Renato Škerbinc iz SDS. Po besedah Milana Mikla iz Županove liste nekdanjega župana se strinjajo z novim zadolževanjem za izgradnjo Vrtca Pekre in nujne investicije v osnovnih šolah, ostalo pa po njihovem mnenju ni tako nujno.

Lidija Divjak Mirnik iz Liste za pravičnost in razvoj (LPR) je izpostavila nujnost izgradnje nove Mariborske knjižnice, Matej Žmavc iz SD pa med drugim pogreša bolj varčevalno politiko na strani vodstva občine in občinske uprave. "Četrtina vseh prihodkov gre za delovanje občine. Z zmanjševanjem porabe je treba najprej začeti pri sebi," je dejal.

Nekoliko manj kritični so bili v SMC, saj je občinsko vodstvo že upoštevalo vrsto njihovih predlogov v skupni vrednosti dva milijona evrov. Kljub temu je mestni svetnik Andrej Špenga izpostavil, da je predlog proračuna pripravljen pet mesecev prepozno.

Medtem ko so bili številni predstavniki opozicije kritični do načrtovanega vlaganja v promocijske aktivnosti občine, je Saša Pelko iz Liste župana Andreja Fištravca poudaril, da je za mesto, kakršno je Maribor, to nujno potrebno in da nekatera druga mesta v to vlagajo še več sredstev.

Drugo branje je predvideno za 21. april.