Quantcast
Radio1_v_zivo


»Halo, si za to?«
| 25. 3. 2016 9:11
Akcija zbiranja starih mobilnih telefonov
Ključne besede:     ZPMS    Rotary klubi    mobitel    stari telefonu    ššole
humanitarni in ekološki projekt »Halo, si za to?« organizirajo Rotary klubi in Zveza prijateljev mladine

Akcijo zbiranja starih mobilnih aparatov pod naslovom »Halo si za to?« organizirata Rotary distrikt 1912 in Rotary klubi po Sloveniji in Zveza prijateljev mladine Slovenije. Pobudnika akcije sta Rotary klub Maribor Lent in Zveza prijateljev mladine Maribor.

Namen akcije je ekološki in humanitarni. Stare, odslužene, neuporabne, zlomljene, pa tudi nekoristne še delujoče mobilne telefone, nameravamo prodati in s pridobljenimi sredstvi financirati različne projekte za otroke in mladostnike.

Akcija se je začela 21. marca 2016 in bo trajala do 22. aprila 2016. Uradni začetek akcije predstavlja predstavitev akcije v Predsedniški palači, kjer bo telefon v reciklažo namenil tudi Predsednik RS Borut Pahor.

http://www.starmobi.si/

Zakaj stari telefoni?

V Sloveniji je več kot 2 milijona neuporabnih telefonov, ti pa v sebi skrivajo pomembne surovine, ki so dragocene in jih težko pridobivamo (cink, baker, zlato). V projektu »Halo, si za to« jih bo odkupilo podjetje Aurenis d.o.o. ki se ukvarja z zbiranjem in predelavo nevarnih in nenevarnih odpadkov. Odpadni materiali bodo torej reciklirani in ponovno uporabljeni.

Namena projekta

Ekološki: osvestiti mlade o omejenih virih in odgovornemu ravnanju z odpadki ter hkrati poskrbeti za bolj čisto okolje.

Socialni in finančni: sredstva namenjena projektom, ki podpirajo socialno ogrožene otroke in mladostnike.

Potek akcije in delitev sredstev

Na sodelujoči šoli bodo učenci v posebne škatle odložil telefon, baterijo in polnilnik. Škatle se bo tehtalo in sproti praznilo.

Za šole je predvideno 10 % denarja od količine zbranih telefonov na šoli. To pomeni, da če bo šola zbrala telefone v skupni teži ene tone, bo dobila nakazilo vrednosti denarja za 100 kg prodanih telefonov kot direktno finančno pomoč za različne socialne programe (šola v naravi, brezplačni obroki, nabava zvezkov in učbenikov itd.).

Za članice ZPMS-ja bo namenjenih predvideno 45% denarja od količine nabranih telefonov na šolah. Ta sredstva bo Upravni odbor ZPMS razdelil med sodelujoče DPM-je oz. ZPM-je.

Zveza Rotary klubov Slovenije, Rotary Distrikt 1912 - Slovenia bo prav tako prejela 45% zbranih sredstev. Sredstva bodo razdelili med sodelujoče Rotary klube in jih namenili distriktnim in klubskim aktivnostim za mlade.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - predsedniške volitve | Volilna pravila - lokalne volitve | Seznam predvajanih del