Quantcast
Radio1_v_zivo


Spominska plošča Toporišiču
| 21. 3. 2016 15:08
Odkrili so jo na njegovi rojstni hiši na Mostecu pri Dobovi
Ključne besede:     Akademik Jože Toporišič    spominska plošča    Toporišičevo leto
 Dr. Tadej Bajd in župan Ivan Molan
Spominsko ploščo sta odkrila dr. Tadej Bajd in župan Molan.

Tomaž Toporišič, akademikov sin
PRENESI DATOTEKO
o odkritju spominske plošče

Akademik prof. dr. Jože Toporišič bi letos 11. oktobra dopoldnil 90 let, zato so na pobudo njegovih rojakov z Mosteca pri Dobovi in civilne pobude, ki jo vodi Irena Majce, v brežiški občini letošnje leto poimenovali »Toporišičevo leto«.

 

Porodilo se je tudi kar nekaj zamisli, kako ohraniti spomin na pomembnega slovenskega jezikoslovca, ki se je rodil v majhnem kraju blizu hrvaške meje. K sodelovanju so povabili brežiško občino, Knjižnico Brežice in Posavski muzej. Tako so dobovsko šolo že poimenovali po njem, pripravili so simpozij, razstavo, zdaj pa so na njegovi rojstni hiši odkrili še spominsko ploščo.

 

Direktorica Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj je povedala, da je spominska plošča steklena, zelo sodobna, saj ima tudi QR kodo. Ta je poveza s spletno stranjo in omogoča obiskovalcem, da lahko preberejo o življenju in delu dr. Jožeta Toporišiča v šestih jezikih, nekaj pa jih bodo še dodali. Ploščo je izdelal Dušan Blatnik z Mosteca, postavitev pa so omogočili »prijazni prijatelji«, ki ne želijo biti imenovani. Soglašala je seveda tudi družina, svakinja Terezija, ki je dejala, da je Jože Toporišič rad prihajal domov, še posebej za svoj god, da so malo praznovali.

 

Slavnostni govornik ob odkritju je bil predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) akademik Tadej Bajd, slovesnosti so se udeležili še nekateri gostje, Toporišičevi prijatelji in sodelavci, ki nadaljujejo njegovo prizadevanje za slovenski jezik. Vse prisotne je pozdravil župan Ivan Molan. Tam sta bila tudi oba sinova Andrej in Tomaž, ki sta vesela, da se je ta dogodek zgodil tako hitro po očetovi smrti.

 

Sicer pa nameravajo v Toporišičevem letu izdati še spominsko znamko in pisemsko ovojnico, želijo pa si tudi, da bi dr. Toporišič dobil spomenik ali vsaj doprsni kip v Ljubljani, kjer je živel in delal.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del