Quantcast
Radio1_v_zivo


Imaš težave? Primi se za prst!
Radio 1 priporoča | 13. 3. 2016 7:00
Akupresurne točke, ki ti bodo olajšale vsakdan
Ključne besede:     zdravje    roka    prsti
Naslednjič, ko boš pod stresom, preizkusi to vajo!

Starodavna vzhodnjaška medicina telo dojema kot povezano celoto, skozi katero se pretaka življenjska energija. Pri tem so roke eno najpomembnejših energetskih vozlišč, na njih pa je veliko točk, povezanih s posameznimi organi in počutjem.

 

Ravno zato si lahko ob slabem počutju pomagamo tudi tako, da se primemo za počutju primeren prst in s tem izboljšamo pretok energije skozi povezane organe!

 

Palec

Ko se primemo za palec, lažje pozabimo preteklost in olajšamo stres in skrbi. Ta poteza nas umiri, izboljša našo samozavest in poskrbi za bolj miren spanec.

Palec je povezan z vranico in želodcem, zato nam pomaga ohranjati primerno raven belih in rdečih krvničk, koristen pa je tudi za zagotavljanje hitrejše prebave.

 

Kazalec

Medtem ko nas palec umiri, nas kazalec napolni z energijo in nam pomaga premagati strahove. Okrepi našo voljo in nam daje notranjo moč, da lažje premagamo naše slabosti ter odvisnosti.

Povezan je z ledvicami in mehurjem, zato nam lahko pomaga preprečiti nastanek ledvičnih kamnov in uravnovesi telesno kemijo.

 

Sredinec

Ni naključje, da sredinec radi pokažemo takrat, ko smo jezni – s tem čustvom je namreč povezan tudi na energetski ravni. Ko smo pod stresom in jezni, imamo zaradi cirkulacije krvi pogosto glavobole, hkrati pa je manj krvi v ostalih delih telesa, zaradi česar smo utrujeni.

Ko primemo sredinec, preusmerimo odvečno energijo, ki sicer vpliva tudi na naša jetra in žolčnik

 

Prstanec

Ta prst je povezan z žalostnimi občutku in negativnimi mislimi, ki nas izčrpajo, od organov pa s pljuči. Če primemo prstanec, lažje in bolj globoko dihamo, sproščanje energije v tem prstu pa izboljša tudi sproščenost mišic in splošno stanje živčevja.

 

Mezinec

Mezinec je povezan s srcem in krvjo – ker je dober pretok krvi potreben za zdravje celotnega telesa, je zato najbolj pomemben prst. Ko ga držimo, izboljšamo tudi sposobnosti mišljenja in koncentracije.

 

Dlan

Stres ne škodi le našemu telesu, ampak tudi odnosu z drugimi. S sproščanjem energij, ki se nabirajo v vozlišču dlani se bomo z bližnjimi še lažje povezali, prav tako pa bo poskrbelo tudi za bolj pozitiven pogled na svet. Dlan je sicer povezana tudi s trebušno prepono in popkom

 

Za dobrodejno delovanje stare medicinske knjige Jin Shin Jyutsu priporočajo, da vsak prst držimo 4 – 5 minut; najprej na eni, nato pa še na drugi roki.