Quantcast
Radio1_v_zivo


10 najboljših pevcev vseh časov
Radio 1 priporoča | 10. 3. 2016 19:55
Ti vokali so se nam za vedno vsidrali v srce
Ključne besede:     najboljši pevci    freddie mercury    janis joplin    aretha franklin    frank sinatra
Najmočnejši vokali vseh časov

10. Ann Wilson

 

 

Ann Willson, ki jo poznamo kot izjemno pevko in tekstopisko skupine Heart, je tudi flavtistka. Na tem seznamu se je znašla kot ena od dveh rokeric, ker ji je uspelo orositi oko Robertu Plantu (Led Zeppelin), medtem ko je pela njihovo Stairway To Heaven. Pevka ima bogato kariero s skupino Heart, saj so začeli delovati že v 70-ih, z bolj agresivnimi ritmi, v 80-ih pa so ubrali bolj nežen stil kot recimo njihov največji hit "These Dreams".

 

 

 

9. Amy Winehouse

 

 

To je bila pevka z izjemnim talentom in močnim glasom, ki je postala vplivna že pri 12 letih. Žal je bila njena kariera kratka, saj je umrla zaradi prevelike doze alkohola in drog, svet pa je izgubil izjemno vokalistko mnogo prezgodaj. Nekateri jo označujejo tudi kot eno najboljših pevk v zgodovini človeštva. Tako kot veliko zvezdnikov, tudi ona ni obvladovala pritiska slave, ki jo je žal dokončno poteptala.

 

 

 

8. Michael Jackson

 

 

Michael Jackson je bil že pri 9 letih zvezda, skupaj z brati so imeli skupino Jackson 5. Mali Michael je navduševal s svojim otroškim glasom, prvi pravi hit pa so naredili leta 1968, z naslovom "Big Boy", od takrat pa je šlo samo navzgor. Michaelov otroški glasek radi slišimo še danes, na primer v pesmih "I Want You Back" in "I'll Be There". Jackson pa je vrhunec kariere prav zagotovo doživel z albumoma Off the Wall in Thriller, ko je genialno spremenil svoj vokal v "tresujoč se falsetto", ki mu je služil tako pri baladah ("She's Out of My Life") in "funky" pesmih ("Wanna Be Startin' Somethin'"). Njegova sprememba glasu je navdušila marsikaterega popzvezdnika, med drugim tudi Britney Spears, saj je ubrala podobno metodo.

 

 

 

7. Frank Sinatra

 

 

Svojo kariero je začel kot najstniški idol in mešal glave mladim dekletom s svojim šarmantnim glasom. Tudi ko je njegova kariera začela počasi veneti, je v 50-letih zamenjal stil ter se spremenil v pokončnega možakarja, ki je hkrati tudi nežen in romantičen. Podpisal je pogodbo s Capitol Records in posnel kar nekaj vokalno odličnih jazz albumov. Sinatra je eden redkih pevcev, ki je lahko po eni strani pel romantične pesni in bil ves nežen, po drugi pa je dajal vtis in tudi zvenel kot pravi možakar, ki vedno zmaga v barskem pretepu. Nikomur še ni uspelo peti s takšno močjo in hkrati eleganco, zato pa je Sinatra nedotakljiva ikona.

 

 

 

6. Janis Joplin

 

 

Četudi bi Janis Joplin kokodakala v svojem prikupnem južnjaškem naglasu, bi brez dvoma zvenelo dobro, saj je bil njen glas edinstven. Da je bil njen raskavi glas res nekaj posebnega, o tem med drugim priča tudi njen mojstrski nastop, iz leta 1967, ko je na Monterey Pop Festival-u zapela balado "Ball 'n' Chain” in se poigravala z oktavami. Joplinova, ki je bila rojena za oder, je posnela kar nekaj močnih albumov, na primer I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama! in Pearl, ki je izšel po njeni smrti. Njena interpretacija pesmi “Try (Just a Little Bit Harder)” v Woodstocku, leta 1969, pa je božanstvena!

 

 

 

5. Billie Holiday

 

 

Da si dober pevec ne pomeni vedno, da moraš zadeti najmanj 3 oktave. Lady Day je s svojim ljubkim glasom lepo predla, zaradi česar je postala ena najboljših jazz pevk vseh časov. Holidayeva je lahko obrnila tekst pesmi na glavo, se poigrala s tempom in znala k neškodljivi ljubezenski pesmi dodati humor in trpkost pa ni bilo nič narobe oziroma je zvenelo odlično. Najbolj je verjetno prepoznavna po pesmi "Strange Fruit", toda pesmi, ki govorijo o trpljenju in izgubi ljubezni kot so "My Old Flame", "Fine and Mellow" in "Don't Explain" absolutno ne gre spregledati. Billie Holiday je imela težko življenje, svojo bolečino pa je vključevala v svojo glasbo.

 

 

 

4. Nusrat Fateh Ali Khan

 

 

Nusrat Fateh Ali Khan je bil superzvezda že v svojem rodnem Pakistanu, ko se je predstavil zahodnemu svetu s sodelovanjem s Petrom Gabrielom in Michaelom Brookom pa je njegova prepoznavnost postala globalna. Njegov stil petja, ki se mu reče Qawwali, vsebuje improvizirane prehode vokala, ki spominjajo na gospel. Njegov največji hit za potrebe zahodnega sveta, je "He's my Elvis". Khan je umrl leta 1997, ko je bil star komaj 48 let, to je bila ogromna izguba za Qawwali glasbo. Pevec je s svojo glasbo podrl meje, tako v jezikovnem kot kulturnem smislu.

 

 

 

3. Axl Rose

 

 

Axl Rose ima najverjetneje najbolj poseben in prepoznaven glas v vsej rock glasbi. S svojim glasom lahko zadane kar 6! oktav, kar je občudovanja vredno, saj je eden redkih na svetu, ki to zmorejo. S svojih glasom lahko renči, se dere, vrešči ali pa nežno zapoje v kakšni izmed balad ter te tako z njim poboža.

 

 

 

2. Aretha Franklin 

 

 

Aretha Franklin, ki je dobila vzdevek Kraljica soula, ima prirojeno sposobnost, kar se tiče vokala. Nobena tehnika ali trening ne moreta dati takšne barve glasu. Nekateri smatrajo, da je ta dar dobila po očetu, ki so ga klicali "Mož z glasom za milijon dolarjev" ("Man With the Million Dollar Voice”), spet drugi pa so mnenja, da je bila Aretha obdarjena z božanskim vokalom, ki je veliko boljši od očetovega. Mojstrsko fraziranje, ekspresivnost ter sposobnost interpretacije globokih čustev Aretho uvrščajo med najboljše pevke vseh časov.

 

 

 

1. Freddie Mercury

 

 

Dober glas ni dovolj, moraš ga znati tudi uporabljati. No, Freddie je bil mojster, kar se tega tiče. Zaradi njegovega neverjetno širokega razpona (4 oktave) in močnega glasu, je lahko pel številne žanre - od rocka do opere do funka. Vedno pa je različne žanre rad interpretiral po svoje oziroma v svojem stilu.

 

Bil je veliko več kot samo izjemno dober pevec. Njegov glas je lahko zvabil ljudi na plesni oder ("Another One Bites the Dust") ali da so peli ob njegovih pesmih ("Bohemian Rhapsody"). V svojem težkem obdobju, ko je vedel, da umira pa je imel izredno čustvene pesmi, ki so marsikomu orosile oko ("Who Wants to Live Forever"). Ker je bil vsestranski tako Freddie kot Queeni, se njihove pesmi pojejo tudi kot navijaške ("We Will Rock You" in "We Are the Champions").

 

Še danes, 25 let po njegovi prezgodnji smrti, te bo glas tega virtuoza očaral, da ne boš zamenjal postaje na radiu. Freddie Mercury je neponovljiv in brez največjega dvoma si zasluži prvo mesto na lestvici najboljših pevcev vseh časov.

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del