Quantcast
Radio1_v_zivo


Višji zneski na položnicah Nigrada
| 4. 3. 2016 10:00
Odlok mora biti sicer potrjen še v drugem branju
Ključne besede:     Nigrad    višje položnice    padavinske vode
 Stojan Auer je prepričan, da obremenitev občanov ni potrebna.
Stojan Auer je prepričan, da obremenitev občanov ni potrebna.

Mariborski mestni svetniki so  v prvi obravnavi podprli odlok, ki bo urejal odvajanje in čiščenje komunalne in padavinske odpadne vode in pomeni podlago za zaračunavanje omrežnine, s tem pa predvidoma slabih pet evrov višje cene komunalnih položnic Nigrada. Vendar podpora odloku ni brezpogojna, saj so nekatere svetniške izrazile pripombe.

Omenjeni odlok, ki so ga v skladu z evropsko direktivo morale sprejeti tudi druge občine, so v Mariboru že nekajkrat skušali spraviti skozi sito mestnega sveta, a doslej neuspešno, saj so svetniške skupine tudi pod vplivom lokalnih volitev zavračale dodatno obremenitev občanov.

Vodja mestnega urada za komunalo Vili Eisenhut je že večkrat poudaril, da je sprejem odloka nujen in bo omogočil uvedbo omrežnine, preko katere bodo lahko črpali denar za dokončanje kanalizacijskega sistema v Mariboru in se s tem izognili morebitnim kaznim, ki jim zaradi zamud že grozijo po lani opravljenem inšpekcijskem nadzoru.

Čeprav sta sprejem odloka zavrnila mestna odbora za varstvo okolja ter za komunalne in gospodarske javne službe, se je že na začetku seje pokazalo, da bo tokrat Lista za pravičnost in razvoj Stojana Auerja ostala osamljena pri zahtevi za umik točke iz dnevnega reda.

Auer, ki se je dan pred sejo znašel pod udarom kritik iz Nigrada, je ob tem napovedal, da je morda izgubil bitko, zagotovo pa ne vojne. Kot je zatrdil, nova uredba, ki je bila tudi po njihovi zaslugi sprejeta decembra lani, čiščenje in odvajanje padavinskih voda ni več obvezna gospodarska javna služba, zato se mora o "davku na dež" odločiti občina sama.

"Apetiti so veliki in politično odgovornost za povišanje položnic bodo morali prevzeti tisti, ki so danes podprli odlok," je dejal Auer in dejal, da ne nasprotujejo uvedbi omrežnine, pač pa načinu, na katerega želijo urediti to področje. Občina namreč po njegovem nima ustreznih evidenc o strehah in tem, kam gredo padavinske vode, zato bi pavšalna obremenitev vseh gospodinjstev zanj pomenila protiustavno ravnanje.

Kljub njegovim opozorilom se je večina ostalih svetniških skupin odločila odlok podpreti ali pa so se glasovanja vzdržali. K temu jih je še dodatno prepričala zaveza mestne uprave za oblikovanje kodeksa upravljanja javnih podjetij.

Ob tem so svetniki podali številne pripombe glede transparentnosti in namenske porabe omrežnin, tudi razmislek o subvencioniranju omrežnine in postopnem dviganju cen na položnicah. Pred drugim branjem nekateri pričakujejo široko razpravo, od upoštevanja njihovih pripomb pa je odvisna tudi nadaljnja podpora odloku.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del