Quantcast
Radio1_v_zivo


Štipendisti so začeli delati
| 1. 2. 2016 13:24
V Premogovniku Velenje so zaposlili 25 novih delavcev
Ključne besede:     Premogovnik Velenje    štipendisti    zaposlitev    kadri
 premogovnik Velenje
Dijaki v Premogovniku Velenje opravijo obvezno prakso, tako da se kasneje hitro vključijo v delovni proces.

V Premogovniku Velenje se kljub zelo zahtevnim razmeram, v katerih se nahajajo, zavedajo, da so znanje in izkušnje v času hitrih sprememb izjemno pomembni. V podjetju posebno pozornost namenjajo kadrom, kar dokazujejo s štipendiranjem dijakov in z nujno potrebno zaposlitvijo kadrov. V začetku letošnjega leta so zaposlili 25 štipendistov geostrojnikov rudarjev, geotehnikov in mehatronikov operaterjev.

 

Premogovnik Velenje za nemoten delovni proces pridobivanja premoga potrebuje ustrezen kader. Rudarski poklic je zelo specifičen, saj pod zemljo vladajo posebne razmere, na katere morajo biti delavci dobro pripravljeni, da svoje delo opravijo učinkovito in predvsem varno. Med šolanjem pridobijo dijaki toliko izkušenj, da lahko ob nastopu delovnega razmerja samostojno opravljajo že večino rudarskih opravil, zato traja njihova polna vključitev v delovni proces krajši čas.

 

Večina štipendistov premogovnika se šola v programih geostrojnik rudar in geotehnik na Šoli za rudarstvo in varstvo okolja Šolskega centra Velenje. V šolskem letu 2015/16 so razpisali in podelili 14 štipendij, od tega 8 za geostrojnike rudarje in 6 za geotehnike. Dijaki imajo z vpisom v ta dva programa poleg možnosti pridobitve kadrovske štipendije še nekatere dodatne ugodnosti, kot so brezplačni zdravniški pregled, malica, prevoz, uporaba zaščitnih sredstev, dodatek za uspešnost in drugo, pet najboljših dijakov pa ima prednost pri zaposlitvi ter možnost sodelovanje pri raznih projektih. Dijaki opravljajo praktično izobraževanje pod vodstvom izkušenih in usposobljenih učiteljev oziroma inštruktorjev.

 

Albin Vrabič, ravnatelj Šole za rudarstvo in varstvo okolja Šolskega centra Velenje, je poudaril, da to, da bo Premogovnik Velenje Sloveniji s svojim premogom zagotavljal električno energijo do leta 2054, zahteva kader, ki bo sposoben premog odkopati ter rudnik strokovno in ekonomsko, takrat ko bo čas za to, tudi zapreti: »Za to potrebujemo usposobljene in kvalificirane kadre, ki jih na naši šoli v sodelovanju z velenjskim premogovnikom zagotavljamo že desetletja. Naši dijaki celoten praktični pouk izvedejo v Premogovniku Velenje. Ko končajo šolanje, so pripravljeni za delo v jami. Poleg tega imajo skoraj vsi štipendijo in jamski dodatek, če so uspešni, dobijo še dodatek za prizadevnost.«

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del