Quantcast
Radio1_v_zivo


Napadla me je grozna pošast, moje noge pa so bile paralizirane!
Radio 1 priporoča | 28. 1. 2016 6:30
Najpogostejše nočne more in njihov pomen
Ključne besede:     sanje    spanje    nočne more    analiza sanj

Bežanje pred pošastmi, občutki paraliziranosti, smrt nabljižjega ali zamujanje na pomemben sestanek ... sanje, ki so izjemno pogoste v nočnih urah, in nas lahko kar pošteno prestrašijo. Vzroki za te sanje so različni in jih lahko iščemo na vseh ravneh naših življenj, pogosto pa res kažejo na težave, ki jih imamo v odnosih, službi in ostalih stresnih obveznostih, ki se nam kopičijo tekom tedna.


Lauri Quinn Loewenberg, priznana analitičarka sanj, je analizirala 11 najpogostejših. Preveri, kaj pomenijo. 

 

1. Izpadanje zob ali las

Te sanje so povezane s problemi v komunikaciji v realnem življenju. Če si sanjal/a, da ti je izpadel zob ali več njih, to pomeni, da si pred kratkim morda rekel/a nekaj, česar ne bi smela in ti je bilo kasneje žal, da se nisi ugriznil/a v jezik. 

2. Smrt ali pogreb osebe, ki ti je blizu

Smrt v sanjah je simbol sprememb v življenju, ki jih spremljajo novi začetki. Če sanjaš, da je umrl nekdo od tvojih najbližjih, se vprašaj, kaj se v tvojem življenju spreminja ali zaključuje. Smrt ljubljene osebe v sanjah tako ne pomeni nič slabega, ampak nakazuje na spremembe, ki se, ali pa se še bodo dogajale v tvojem življenju.


3. Sramota 

Sanjaš, da se gol/a sprehajaš po ulici, ali pa da zamočiš na pomembni službeni predstavitvi, ali izpitu? Vse te sanje so povezane s stresom in potrpežljivostjo. Pogosto nakazujejo tudi na to, da se od tebe pričakuje veliko, kar te utesnjuje in spravlja v slabo voljo. Če se te sanje ponavljajo, se vprašaj, katere so tiste skrbi, ki te mučijo in kako bi jih lahko premagal/a.

4. Izgubljenost

Sanje o tem, da se izgubiš nekje na poti, simbolizira, kje se nahajaš v srcu in možganih. Simbolizirajo neodločnost v realnem življenju. Morda se glede nečesa ne moreš odločiti in kolebaš med dvema možnostima, ta dilema pa se potem zelo hitro prenese v tvojo podzavest in posledično sanje. 

 

5. Padanje

Občutek padanja spada med bolj pogoste sanje, ki nakazujejo, da te v realnem življenju nekaj vleče k tlom, oziroma navzdol. Vprašaj se, kaj je tisto, kar te trenutno najbolj obremenjuje in spravlja v obup. Sanje s padanjem so najbolj pogoste pri tistih, ki imajo težave z depresijo in pretirano slabo voljo, ter so lahko znak psihično težkih obdobij, na katere se je potrebno pripraviti.   

 

6. Pozabljivost 

Sanjaš kdaj, da si pozabil/a na nekaj izjemno pomembnega? Te sanje so pogoste za tiste, ki so močno obremenjeni z vsakodnevnimi skrbmi in se nikakor ne morejo sprostiti. Sporočilo teh sanj je, da delaj na prioritetah in tem, kaj je najpomembnejše. Nikar si življenja ne otežuj s preveč obveznostmi in skrbi. Sprijazni se, da vsega ne moreš sam/a.

 

7. Kričiš, a te nihče ne sliši

Kričanje, ki ga nihče ne sliši, simbolizira občutek, da te v realnem življenju nihče ne razume in posluša. V določenih situacijah se počutiš osamljenega in rerazumljenega, zdi se ti, da te nihče ne sliši, oziroma niti noče poslušati. 

 

8. Sanje o lastni smrti

Te sanje kažejo na to, da je pred tabo velika odločitev. Zaključuješ odnos, menjaš službo, se seliš, pričakuješ naraščaj, načrtuješ svojo poroko? To so situacije, ki obetajo velike življenjske spremembe. Ena zgodba se zaključuje in pričenja se nova. 

 

9. Poskušaš se premakniti, pa si paraliziran

Zelo pogostje sanje, ko se skušaš premakniti pa ti ne uspe. Kot da bi bilo tvoje telo povsem paralizirano in lahko premikaš samo oči. Te sanje so v principu sicer zelo podobne tistim o kričanju, pa vendar simbolizirajo občutek, da se v določeni situaciji, odnosu, službi, počutiš ujetega. 

10. Diagnoza težke bolezni

Če sanjaš, da so ti zdravniki odkrili raka, ali kakšno podobno smrtonosno bolezen, lahko pomeni, da si v realnem življenju del nekega odnosa, ki ni zdrav zate. Tvoj um to povezuje z boleznijo, slednja pa se pojavlja v tvojih sanjah. Znebi se toksičnih odnosov in tudi tovrstne sanje se bodo končale. 

 

11. Nekaj/nekdo te lovi

Druge najpogostejše sanje, takoj za padanjem, so tiste, ko nas nekdo ali nekaj lovi. Pa naj bo to pošast, ali človek, pred katerim bežimo. Ponavadi to nakazuje na željo po tem, da nečemu ubežimo v realnem življenju. Morda se bojiš izpita, določene službene zadeve, ali pa preprosto prelagaš odločitve na kasnejše dneve. Bežiš pred odločitvami in situacijami, vse to pa te lovi v sanjah v obliki pošasti ali nevarnih osebkov.

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del