Radio1_v_zivo


Ponujen odstop uprave Perutnine Ptuj
| 15. 12. 2015 7:47
Bodo novo zgodbo pisali jeklarji
Ključne besede:     Uprav    Perutnina Ptuj    odstop uprave
Člani uprave Perutnine Ptuj.
Člani uprave Perutnine Ptuj.

Uprava Perutnine Ptuj na čelu z dolgoletnim predsednikom Romanom Glaserjem je  nadzornemu svetu ponudila odstop. Po nedavni policijski preiskavi so se tako odločili v dobro družbe in ne zato, ker bi priznavali kakršnekoli nepravilnosti, je  pojasnil Glaser.

Ob tem je posebej poudaril, da s tem korakom predvsem želijo razčistiti dejstva in umiriti zadeve v dobro Perutnine Ptuj in Sija, nikakor pa tega ne počnejo zato, ker bi imeli občutek krivde, ali ker bi počeli karkoli narobe.

Prvi mož ptujske uprave je še enkrat predstavil zgodovino dokapitalizacijske zgodbe in ponovno zatrdil, da v zvezi z opcijsko pogodbo, ki so jo člani uprave s Sijem sklenili ob prodaji svojega deleža v Holdingu PMP, preko katerega je Sij prišel do večinskega deleža v Perutnini, ni nič nezakonitega. Zagotovil je, da bodo enakopravno poplačani vsi delničarji holdinga, enako velja za vse delničarje Perutnine, a da gre za dve ločeni zgodbi.

V Siju so ponujeni odstop uprave Perutnine Ptuj označili kot primeren in pričakovan korak v danih razmerah. Končna odločitev pa je zdaj v rokah nadzornega sveta Perutnine, je  povedal izvršni direktor za korporativno komuniciranje v Siju Denis Mancevič.

Sij je 43.197 delnic oz. 56,19 odstotka vseh delnic Holdinga PMP pridobil z izvršitvijo nakupne opcije. Pogodbo o nakupni opciji je Sij z vodilnimi v Perutnini Ptuj podpisal 7. julija, veljati pa je začela 3. novembra. Delnice so bile plačane 6. novembra, na Sij pa prenesene 11. novembra.

Sij je z nakupom teh delnic posredno pridobil 603.184 delnic Perutnine Ptuj oz. 5,52 odstotka vseh delnic družbe. S tem je skupaj s 45,82-odstotnim lastniškim deležem, ki ga je pridobil z dokapitalizacijo, prišel do 51,34 odstotka delnic Perutnine.

Opcijska pogodba je sprožila veliko prahu med malimi delničarji, ker da naj bi si uprava Perutnine Ptuj s tem pridobila višjo ceno za delnico Perutnine od dokapitalizacijske. Zaradi dogajanja je stekla tudi kriminalistična preiskava.