Quantcast
Radio1_v_zivo


Bogata športna zgodovina Celja
| 9. 12. 2015 11:50
Slovesnost ob 125-letnici organiziranega športa
Ključne besede:     Celje    šport    125 let
 Za prelomnico v organiziranosti športa v knežjem mestu se šteje ustanovitev društva Celjski Sokol.
Za prelomnico v organiziranosti športa v knežjem mestu se šteje ustanovitev društva Celjski Sokol.

V dvorani Narodnega doma v Celju je bila slovesnost ob 125-letnici organiziranega športa v Celju. Udeležili so se je legendarni telovadec Miro Cerar in mnogi drugi celjski športniki, udeleženci olimpijskih iger. Med njimi tudi prva slovenska zlata olimpijka, judoistka Urška Žolnir.

Za prelomnico v organiziranosti športa v knežjem mestu se šteje ustanovitev društva Celjski Sokol v letu 1890, čeprav je dokumentirana zgodovina športa v Celju mnogo starejša. Celje je imelo 5173 prebivalcev, od tega 3301 nemško govorečega in zgolj 1972 slovensko govorečih. Narodna zavest se je začela prebujati, ko se je v Celje preselil dr. Ivan Dečko, ki je bil tudi eden od soustanoviteljev sokolskega društva. Danes v mestu deluje preko 60 različnih športnih društev in klubov, ki gojijo več kot 50 različnih športnih panog. V mestu smo zelo ponosni na uspehe vseh svojih športnikov. 

Dodati velja, da je v avli Narodnega doma ob jubileju celjskega športa do konca decembra na ogled razstava športnih znamk, ki jo je pripravil filatelist Tone Petek. Predstavljenih je tudi pet osebnih znamk, ki jih je Mestna občina Celje poleg priložnostnega žiga izdala ob 125-letnici športa v Celju.