Quantcast
Radio1_v_zivo


V Vocu so pripravljeni na sneg
| 5. 11. 2015 14:01
Letošnjo zimo bodo skrbeli za 1700 kilometrov cest
Ključne besede:     VOC    sneg    pluženje cest    Roman Moškotevc
 ceste
Direktor VOC-a Roman Moškotevc in vodja vzdrževanja Bogdan Kočevar pravita, da so pripravljeni na prvi sneg.

Bogdan Kočevar, vodja vzdrževanja
PRENESI DATOTEKO
Plužimo, ko je na cestah 10 centimetrov snega.

V podjetju Vzdrževanje in obnova cest Celje so pripravljeni na začetek zimske vzdrževalne sezone. Za 1700 kilometrov državnih in občinskih cest bo skrbelo več kot 150 ljudi, ki imajo posebej prilagojeno opremo in vozila. Pripravili so že 13.000 ton peska, 10.000 ton soli in dovolj magnezijevega klorida za mokri posip cest. Skrb za državne ceste sicer sodi v okvir letos podpisanih 7-letnih vzdrževalnih koncesijskih pogodb za državne ceste v celjski in koroški regiji. V VOC-u sicer pravkar končujejo gradbeno sezono, kjer so zaključili 110 projektov, kar je 30 % več kot lani.

 

Zagotovo pa je najpomembnejši dogodek za podjetje v letošnjem letu podpis nove, sedemletne koncesijske pogodbe z Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo za vzdrževanje državnih cest v Savinjski regiji. Nekaj mesecev pred tem so podobno pogodbo podpisali za vzdrževanje državnih cest na Koroškem. »V okviru te pogodbe poleti in pozimi skrbimo za varen in nemoten cestni promet, kar je še posebej pomembno pozimi,« pojasnjuje vodja vzdrževanja na VOC Celje Bogdan Kočevar. Zimska vzdrževalna sezona se sicer uradno začenja 15. novembra in traja do 15. marca, a so letos že imeli nekaj akcij posipanja in pluženja.

 

To zimo bo v vzdrževanje vključenih več kot 150 sodelavcev VOC Celje s posebej prilagojenim voznim parkom. Ekipe imajo dolgoletne izkušnje in ravnokar zaključujejo še zadnja dela v pripravi na zimsko sezono. »Naše delo bo potekalo s pomočjo mreže 10 cestno vzdrževalnih baz, ki jih ima VOC razporejene po obeh regijah. Skupaj nas čaka vzdrževanje 1700 kilometrov državnih in občinskih cest, pločnikov, pešpoti,« je povedal Bogdan Kočevar. Pripravili so 13.000 ton peska, 10.000 ton soli in ustrezno količino magnezijevega klorida za moker posip cest.

 

Posipavanje in pluženje bo ponovno potekalo po določenem protokolu in prioritetni listi, ki jih določi Direkcija za infrastrukturo: »Takoj, ko začne snežiti, začnemo s posipanjem in nadaljujemo s pluženjem, ko zapade 10 centimetrov snega ali manj, če to prej poneha,« pojasnjuje Kočevar in ob tem prosi za razumevanje, saj kljub obsežnemu aparatu, naenkrat ne morejo urediti vseh cest hkrati. Težave jim povzroča tudi zmeda, saj ljudje pogosto mislijo, da so odgovorni za prav vse ceste, čeprav za mnoge, predvsem občinske, skrbijo lokalni vzdrževalci.

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del