Quantcast
Radio1_v_zivo


»Novega Toporišiča ne bo«
| 13. 10. 2015 11:33
Preimenovanje OŠ Dobova, Pleteršnikovi dnevi o Toporišiču
 OŠ Dobova je dobila novo ime.
OŠ Dobova je dobila novo ime.

Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice
PRENESI DATOTEKO
o dogodkih v Toporišičevem letu

V nedeljo, 11. oktobra, se je začelo Toporišičevo leto, zaključilo se bo 11. oktobra 2016, ko bi akademik dr. Jože Toporišič praznoval 90-letnico. V »Toporišičevem letu« se bo v njegov spomin in v čast njegovemu delu zvrstilo več različnih dogodkov. Včeraj so uradno uresničili predlog dobovske osnovne šole, ki ga je potrdil tudi brežiški občinski svet, in OŠ Dobova preimenovali v OŠ dr. Jožeta Toporišiča. Ob tem dogodku so na šoli že izvedli kulturni dan na temo »Dr. Jože Toporišič in materni jezik«, na katerem so na otrokom razumljiv način predstavili njihovega rojaka, ki je to šolo tudi sam obiskoval. Doma je bil namreč z Mosteca pri Dobovi.

Pred šolsko knjižnico so uredili spominski kotiček, je povedala ravnateljica Ivanka Baškovič, ki je tudi Toporišičeva nečakinja in ima nanj same lepe spomine. Povedala je še, da so povabili vse slovenske osnovne šole, da bi vsaj en dogodek v tem šolskem letu posvetili dr. Toporišiču in jim o tem poročali. Želijo namreč oblikovati zbornik, razmišljajo pa tudi o literarne natečaju o našem pomembnem jezikoslovcu.

Tudi Pleteršnikove dneve v Pišecah, ki jih je pred leti zasnoval prav Toporišič, so letos posvetili njemu. Namesto znanstvenega simpozija slavistov danes tam prebirajo spominske referate njegovih nekdanjih sodelavcev in študentov iz ljubljanske, mariborske in graške univerze, predstavljen bo krajši filmski zapis o tem pomembnem slovenskem slovaropiscu, kako sta ga dojemala kot očeta in kot znastvenika, bosta spregovorila tudi njegova sinova.

Programski odbor »Toporišičevo leto« si je poleg teh zastavil še več nalog, predvsem v letu 2016, je pojasnila Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja. Izdali bodo znamko in pisemsko ovojnico, kulturni praznik bo posvečen Toporišiču, Knjižnica Brežice bo praznovanje svoje 70-letnice posvetila njemu, v Posavskem muzeju pa bodo odprli posebno razstavo o dr. Jožetu Toporišiču. Zavzemajo se tudi za postavitev obeležij na Mostecu, v Ljubljani in v Zagrebu, kjer je tudi deloval.

Sicer pa sta tako dr. Vera Smole kot dr. Marko Jesenšek, ki sta prav tako člana programskega odbora »Toporišičevo leto«, zatrdila, da »novega Toporišiča Slovenci skoraj gotovo ne bomo več dobili, vse naslednje slovnice, ki bodo nastale, bodo kolektivno delo«.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del