Quantcast
Radio1_v_zivo


Deželak pil s kardinalom
Denis Avdić Show | 18. 9. 2015 13:48
Misija Deželak gre na jug je zaključena!
Obiskali smo tudi Vidovice, kjer imajo nov ZD in gasilski dom.

Slovenija ni otok, ki bi obstajal sam zase. Slovenija je del sveta in ko pomagamo zunaj naših meja, pomagamo tudi sebi. Miha Deželak se je odpravil na jug - v Bosno in Srbijo, na območja, ki so bila prizadeta v katastrofalnih poplavah leta 2014. V sklopu mednarodnega razvojnega sodelovanja (gradnja infrastrukture, obnova šol in zdravstvenih domov) bo obiskal številne družine, skupine in posameznike, ki jim je Slovenija pomagala pri izboljšanju kvalitete življenja

Deželakov prvi postanek je bilo mesto Obrenovac v bližini Beograda, kjer je obiskal družino Simić. V poplavah so čez noč izgubili hišo in pol leta živeli v hotelu. S finančno pomočjo Karitasa jim je z lastnimi rokami uspelo sezidati novo hišo.

Drugi dan je Miha obiskal osnovno šolo 14. oktubra v kraju Barič, ki je ostala brez telovadnice, slačilnic in številnih pripomočkov. S pomočjo slovenskega zunanjega ministrstva je šoli uspelo obnoviti prizadete dele in Deželak se je udeležil težko pričakovane otvoritve nove telovadnice.

Ekipa je pot nadaljevala iz Srbije v Bosno in Hercegovino, kjer smo obiskali Doboj. Kraj, ki ga je v le nekaj trenutkih zalil pravi cunami, si še danes ni povsem opomogel. Miha je zato zavihal rokave in pomagal pri obnovi hiše socialno ogrožene družine. Upajo, da jih bo z deli uspelo končati v roku dveh let.

Mala vasica Vidovice blizu hrvaške meje je v poplavah izgubila zdravstveni in gasilski dom. Na otvoritev prenovljenih prostorov je prišel tudi kardinal Vinko Puljić, ki je z Deželakom tudi nazdravil.


Pomoč v Doboju:

Miha je pomagal pri hišnih delih v Doboju.

Otvoritev nove telovadnice:

Osnovna šola 14. oktubra je Deželaka presenetila s svojo energijo!

Prvi postanek: Obrenovac

Miha je obiskal družino Simić, ki je ostala brez strehe nad glavo.