Quantcast
Radio1_v_zivo


Odločitev je dokončna
| 16. 4. 2010 10:17
Po izobrazbo se bodo morali voziti
Ključne besede:     program 3+2    Šolcki center Novo mesto    Srednja elektro šola    Ministrstvo za šolstvo    
Šolski center Novo mesto
Prihodnje leto na Srednji elektro šoli ne bo programa Elektrotehik.

Vinko Logaj, direktor Direktorata za srednje šolstvo in izobraževanje odraslih
PRENESI DATOTEKO
o razlogih za odločitev

Novomeška Srednja elektro šola je po 12 letih ostala brez programa Elektrotehnik, ker ga Ministrstvo za šolstvo za prihodnje šolsko leto ni razpisalo. Direktor Direktorata za srednje šolstvo Vinko Logaj je povedal, da so se tako odločili na podlagi števila dijakov 3. letnika, ki obiskujejo program Elektrikar, možnosti nadaljevanja izobraževanja po vertikali na šoli ali v regiji ter potreb gospodarstva.

Letos je v tretji letnik vpisanih 19 dijakov, 24 dijakov pa je vpisanih v program Računalnikar. Na Srednji elektro šoli so predlagali, da si se program Elektrikar izvajal v kombiniranem oddelku s programom Tehnik računalništva, vendar pa na ministrstvu odgovarjajo, da kombinirano izvajanje še vedno pomeni približno polovico različnih vsebin, to pa pomeni delo v manjših skupinah in programih, ki imajo tudi „kar nekaj osipa". Dodajajo, da je v program Računalnikar vpisanih 24 dijakov in če bi jih nadaljevalo samo 20, bi bila kombinacija že nemogoča, saj bi skupno število dijakov presegalo normativno število za oblikovanje oddelka.

Logaj dodaja, da podatki Zavoda za zaposlovanje kažejo, da v regiji manjka predvsem elektrikarjev in ne elektrotehnikov. Dodaja, da imajo dijaki možnost, da se vključijo v program Elektrotehnik na sosednjem šolskem centru v Krškem, kjer je dovolj prostih mest za vse. Drugo možnost Logaj vidi v nadaljevanju šolanja v programih poklicno-tehniškega izobraževanja, ki se izvajajo na novomeškem Šolskem centru, to so Strojni tehnik, Tehnik računalništva, Tehnik mehatronike.

Odločitev Ministrstva za šolstvo je dokončna. Ali gre le za enoletno prekinitev, bo znano do konca letošnjega leta, saj ministrstvo vsako leto na novo razmešča programe poklicno tehniškega izobraževanja.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del