Quantcast
Radio1_v_zivo


Prvo branje
| 5. 2. 2013 13:01
Proračun je letos realen
Ključne besede:     Prvo branje    proračun    Mestna občina Maribor    mestni svet
Proračun
Za proračun je glasovalo 25 svetnic in svetnikov.

Da je letošnji osnutek proračuna Mestne občine Maribor bolj realen kot v preteklih letih, so si bili včeraj enotni mestni svetniki. Na seji, ki jo je spremljal protest, so s 24 glasovi za in petimi proti v prvem branju potrdili predlog proračuna za leto 2013.

Ta predvideva za 95,13 milijona evrov prihodkov ter 103,8 milijona odhodkov. Bolj kot na samo višino proračuna, so padale pripombe svetnic in svetnikov (večinoma opozicijskih) na račun razreza občinske pogače. Opozicija pogreša več sredstev za socialne programe, za ustvarjanje novih delovnih mest, investicijsko vzdrževanje šol in vrtcev ter športne in nevladne organizacije.

Mestna uprava je obljubila, da bo poskušala večino pripomb in predlogov do drugega branja, ki bo predvidoma konec meseca, tudi upoštevati. Milan Mikl, nosilec županskih pooblastil, je bil zadovoljen nad konstruktivnostjo svetnic in svetnikov ter izrazil upanje, da bo proračun tudi v drugo deležen podpore.

Opozicijski svetnik Rok Peče (Lipa) pa je menil, da bi moral osrednji akt občine predlagati nov župan, ki ga bo Mestna občina Maribor dobila v začetku pomladi.

Na včerajšnji seji so bili potrjeni tudi nadomestni mandati za izpraznjena mesta v mestnem svetu. Svetniški mandati so bili potrjeni Jožetu Protnerju (LDS), Jožefu Škofu (Županova lista in SLS) ter Donaldu Keranoviću (SMS).