Quantcast
Radio1_v_zivo


V boj proti terminalom
| 19. 12. 2012 19:39
Pravniki: treba je pred Evropsko sodišče
Ključne besede:     plinski terminali    terminal    plinski    plin    Trst    pristanišče    luka    uplinjevalnik    Peter Močnik    odvetnik    Evropsko sodišče    sodišče    Luksemburg    Marko Pavliha    Corrado Passera    Corrado Clini    minister    Nemčija    Tržaški zaliv
 plinski terminal
Slovenska politika je vsaj enkrat enotna - terminalov nočemo!

Plinski terminali, katerih gradnjo načrtujejo v Tržaškem zalivu, imajo vse več nasprotnikov tudi na italijanski strani. Nasprotujejo jim tudi druge države, na katere bi imeli takšen ali drugačen vpliv. Slovenski politiki pa so vsaj tokrat pokazali enotnost in napovedali, da bodo v boj proti terminalom šli z vsemi pravnimi sredstvi.

Na seji Odbora za zunanjo politiko so soglasno napovedali, da bodo za to uporabili vsa razpoložljiva (pravna) sredstva. Pravnik Marko Pavliha meni, da je to »končno dobro znamenje s strani slovesnke politike, ki je zadnje čase držala fige v žepu. Mislim, da je zdaj zadnji korak ta, da sprožimo postopek pred Evropsko komisijo.« Šele po tem postopku bo Slovenija namreč imela podlago za tožbo proti Italiji pred Evropskih sodiščem v Luksemburgu. S takim korakom se strinja tudi odvetnik Peter Močnik, ki v Trstu v zvezi s tem brani slovenski interes: »Če se bomo pogovarjali samo neformalno, ne bomo dosegli ničesar. Naveličan sem ponavljanja, da moramo zagroziti z mednarodno tožbo Evropi. Tudi Nemčija je nervozna, nekaj zaveznikov že imamo.« Vse glasnejši so namreč italijanski kritiki, ki mahajo z dokazi in študijami o tem, kako bi obstoj treminalov upočasnil vse pogostejši promet na tržaškem naftnem terminalu, česar pa se ena največjih tamkajšnjih odjemalk nafte Nemčija gotovo ne veseli.

Januarja bo italijanski Pristaniški odbor zato na pristojno ministrstvo poslal dokumente, ki dokazujejo nezdružljivost plinskega terminala s tržaškim pristanščem. Okoljski minister Corrado Clini je že dejal, da bi bilo zato morda treba ponovno preučiti smotrnost gradnje terminalov, a minister za gospodarski ravoj Corrado Passera zaenkrat od projekta še ne odstopa.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del