Quantcast
Radio1_v_zivo


Težave ostajajo
| 18. 12. 2012 9:57
SKEI Štajerska o letu 2012
Ključne besede:     SKEI    pregled leta    Štajerska    Dular Martin
SKEI
Tudi letos je moral sindikat opozarjati na težave svojega članstva.

Stečaji, likvidacije in izigravanje delovno-pravne zakonodaje. To naj bi zaznamovalo leto v dejavnostih, ki jih pokriva sindikat SKEI Štajerska. Martin Dular, sekretar sindikata, ne verjame, da bi se stanje v prihodnjem letu kaj izboljšalo.

Na območju celotne Slovenije sicer gre kovinski in elektro industriji dokaj dobro. Nenazadnje naj bi v tem letu ustvarila okoli 2000 novih delovnih mest. Situacija v Podravju je bistveno slabša. Leto bo namreč minilo v luči nejasne usode Mariborske livarne, ki velja za eno večjih tovarn v regiji. Večina stvari naj bi bila v primeru MLM v rokah bank, ki pa za potrebe industrije, tako Dular, naj ne bi imele posluha.

Dular sicer izpostavlja tudi pozitivne izjeme, ki jih je bojda bore malo. Tako omenja družbe, kjer je prisoten avstrijski in nemški kapital. Tam naj bi se spoštovalo zakonodajo ter izpolnjevalo obveznosti do zaposlenih. Prednjačil naj bi 'mariborski' Palfinger, kjer so zaposleni prejeli tudi trinajsto plačo.

SKEI Štajerska naj bi se tudi v prihodnjem letu boril za delavstvo. Med drugim se bodo pričele aktivnosti za dvig plač v panogah, ki sodijo pod okrilje sindikata.